2012-10-12 15:08:03• hírek • Gazda Árpád, Mti

Tíznél is több új jelöltje lehet az RMDSZ-nek

A Szatmár megyei jelöltek
A Szatmár megyei jelöltek

Jelentősen megváltozhat a decemberi romániai választások után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakcióinak összetétele - derül ki a szövetség Országos Tanácsa által csütörtökön jóváhagyott jelölésekből.

A befutónak számító helyeken szereplő képviselő- és szenátorjelöltek listáját Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára bocsátotta az MTI rendelkezésére. Amint a névsorból kitűnik, tíz, de akár több befutónak számító választókerületben is új képviselője, szenátora lehet az RMDSZ-nek. A szövetség egyébként az etnikai arányok, és a korábbi választás tapasztalatai alapján állapítja meg, hogy melyek a befutó kerületek. A számításokat azonban befolyásolhatja, hogy idén az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és talán a Magyar Polgári Párt (MPP) is elindul a választási versenyben.

A jelöltlistán a legbiztonságosabbnak számító helyeken szerepelnek az RMDSZ nagy öregjei: Markó Béla, Verestóy Attila, Frunda György, Borbély László, és Márton Árpád, akik 1990 óta ott vannak a román törvényhozásban. Az újoncok többnyire olyanok, akiket a kormányban vagy az önkormányzatokban végzett munkájuk tett ismertté.

Szatmár megyében is két új név szerepel a befutónak számító egy szenátori és két képviselői helyen. Pataki Csaba, a megye volt alprefektusa szenátori, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti volt alpolgármestere képviselői tisztségre készül. Itt a folytonosságot Erdei D. István képviselő biztosíthatja.

A Bihar megyében befutónak számító egy szenátori és két képviselő helyen két új nevet találunk. A szenátori tisztségre jelölt Biró Rozália korábban Nagyvárad alpolgármestere volt, Szabó Ödön pedig a megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöki tisztségéből kerülhet képviselői székbe. Cseke Attila volt egészségügy-miniszter ezúttal nem szenátori, hanem képviselői székért száll versenybe.

Szilágy megyében újrázhat a képviselői tisztségbe jelölt Seres Dénes, a szenátori tisztségre pályázó Végh Sándor - a megye korábbi prefektusa - viszont újonc. Kolozs megyében Máté András Levente képviselő készülhet újabb mandátumra. Lehet, hogy a szenátori tisztségre jelölt Eckstein-Kovács Péter el sem indul a választási versenyen. Őt ugyanis ombudsmannak is jelölte az RMDSZ, és ha a parlament megválasztaná e tisztségbe, elállna a szenátorjelöltségtől.

Maros megyében most is ugyanazok a jelöltek kerültek a biztos befutónak számító kerületekbe, akik immár több cikluson át képviselték és jelenleg is képviselik a szövetséget. Szenátori tisztségre Markó Béla és Frunda György, képviselőire Borbély László, Kelemen Attila és Kerekes Károly készül.

A székelyföldi Hargita megyében Verestóy Attila mellett ezúttal Tánczos Barna - a mezőgazdasági minisztérium korábbi államtitkára - szerezhet szenátori tisztséget. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mellett Korodi Attila és Antal István újrázhat a képviselői választókerületekben, újoncként pedig Moldován József korábbi informatikai államtitkár kerülhet a képviselőházba.

Kovászna megyében a befutásra esélyes két szenátor- és három képviselőjelölt közül csupán Márton Árpád képviselő készül korábbi mandátumai folytatására. A két szenátori helyre Olosz Gergely korábbi képviselő, és Klárik László megyemenedzser, a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség korábbi vezetője pályázik, a képviselőház Kovászna megyei újoncai Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának a vezetője, és Fejér László vállalkozó lehetnek.

A 2008-as parlamenti választásokon az RMDSZ kilenc szenátori és 22 képviselői mandátumot szerzett. A szövetség jelöltjeire leadott szavazatok a visszaosztás során Arad, Máramaros, Brassó megyében valamint az egyik külföldi választókerületben biztosítottak egy-egy képviselői mandátumot, továbbá Kolozs és Bihar megyében növelték meg eggyel az RMDSZ mandátumainak a számát. Az arányosságot is biztosító egyéni választókerületi rendszerben azonban kiszámíthatatlan, hogy a visszaosztásból származó mandátumokat mely választókerületek jelöltjei kapják. A választási "orosz rulett" így további újoncokkal gazdagíthatja az RMDSZ frakcióit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: